آيين نكوداشت سعدي

روز سعدي و در مراسمي كه در جمعه شب در آيين نكوداشت سعدي بود زهره يوسفي در گفتگوي رسانه اي بانام او آغاز كرد و گفت :

سعدي چو جورش ميبري نزديك او ديگر مرو
اي بي بصر من مي روم اومي كشدقلاب را


زهره يوسفي شاعر و اديب فرهيخنه شيرازي در خصوص روز سعدي گفت:سعدي و كلام گهربار سرشار از راه و روش زندگي انساندوستانه و يگانگي و وحدت و مهرورزي و آزادي و عدالت او و احتر ام به حقوق ديگران چيزي است. كه در اين لحظه بيش از هر زمان احساس ميشود و بخوانيم و بخوانيم. و ياد بدهيم تا كمك كنيم يكديگر را براي انسان زيستن و رهايي از آچه دست و پاگير و زنجير است و در اين دنياي اين روزهاي ما بيداد ميكند
نامگذاري روز سعدي به سال١٣٧٦برميگردد كه روز اول ارديبهشت ماه به عنوان ياد روز سعدي نامگذاري شده ، اين روز فرصتي است تا فرهنگوران و صاحبان انديشه به تبيين افكار و انديشه هاي شاعر گرانمايه ايران زمين بپردازند و ارزشهاي وجودي انساني كه. در آثار سعدي به بالندگي رسيده را به خود ياداوري كنند.

 

هر سال در آيين هاي ويژه كه از سوي مجامع فرهنگي برگزار مي شود ياد و نام اين شاعر بلند آوازه ايران زمين گرامي داشته مي شود. نكته اي كه درابتداي كلام ممكن است درذهن خطور كند اين است كه چه ضرورتي دارد كه هر سال نام سعدي را در اول ارديبهشت ماه زنده كنيم ودراين حجم از مشغلهماشيني ومشكلات اقتصادي و دغدغه هاي مردم امروزدليل نيازبه ياد آوري نام و ياد سعدي چيست؟

چرا ما سعدي را دوست مي داريم و نصايحش را به گوش جان مي شنويم ؟ واقعيت اين است كه ذكر كلام و طراوت اشعار سعدي و همچنين دورانديشي و حكمت حكايتهاي اين شاعر بلند آوازه ايران زمين آنقدر متعالي است كه هر كسي بدون هيچ چون و چرايي مسحور كلام موزون و متعادل سعدي مي شود.

روح متعادل و مروج اعتدال در سعدي شيرازي موجب شده كه به شيريني سخن اين شاعر شهير افزوده شود و هر كس در همان ابتدا كه نيم نگاهي به گلستان و بوستان سعدي مي اندازد خود را فريفته شعر سعدي مي بيند و شيريني كلام استاد سخن بر دلش مي نشيند.

از اين رو برگزاري ياد روز سعدي صرفا همايش و آييني تجملاتي و از روي فراغت بال نيست بلكه ضرورتي اجتناب ناپذير است كه بر ذهن خسته هرفردي تلنگر مي زند و او را به خويشتن دعوت مي نمايد. اگر چه خواندن شعر و كلام سعدي ممكن است موجب فرح روحيه و انبساط خاطر نيز گردد. اما هيچگاه نبايد به برگزاري آيين ياد روز سعدي به عنوان ابزاري براي فرح خاطر نگاه كرد بلكه دست اندركاران اين همايش بزرگ بايد تدابيري بيانديشند كه هرسال شگون و شكوه اين آيين ادبي و فرهنگي بيش از پيش باشد.

بدون شك برگزاري آيين هاي فرهنگي و همچنين آيين ياد روز سعدي ضرورتي فرهنگي است كه فرهنگدوستان در همه نقاط كشور و فارس بايد براي آن برنامه ريزي اصولي كنند. نخستين دستاورد برگزاري آيين ياد روز سعدي آن است كه نسل جوان و معاصر را با گفتار پند آموز و ناصحانه سعدي آشنا مي كند و موجب مي شود كه هر شهروندي در منش و روش زندگي خود روش مسالمت آميز گفتار و كردار سعدي را در پيش گيرد.

كمترين موهبت اين موضوع آن است كه مي توان با بهره گيري از تسامح در گفتار و رفتار سعدي، و ياد آوري همدلي به عنوان گوهر وجودي بشريت ، رويكردي متعادل به زندگي روزمره داد و ريشه بسياري از منازعات و كشمكش ها را در جامعه خشكاند.

پرهيز از ستيزه جويي و جدل در گفتار و كردار و روي آوردن به ملاطفت و مشي آرام در رفتار چيزي است كه جامعه امروزي بشر بيش از پيش به آن نياز دارد و يك بيت از شعر سعدي كافيست تا انسان را به دنيايي رهنمون شود كه ثمره آن همزيستي با هم نوعان و مدارا با ديگران است.

همايش سعدي شناسي و بزرگداشت نام اين شاعربلند آوازه همچنين موجب تكريم فارس و ايران زمين در همه نقاط جهان مي شود و ياد آور غرور و عظمت تاريخي ملت بزرگ ايران در عرصه فرهنگ و تمدن است.

شكي نيست كه بسياري از شاعران و فرهيختگان فرهنگي در همه جهان از سعدي و شعر او الهام گرفته اند و گرمي كلام سعدي ره توشه آنان براي فتح قله هاي ادب وفرهنگ بوده است از اين رو زنده نگهداشتن نام سعدي مترادف با اهتزاز پرچم پرشكوه ايران زمين در قله هاي ادب و فرهنگ است كه نام كهن فارس را براي همه دوستداران فرهنگ و ادب تداعي مي كند.

بدون شك تعظيم و تكريم فارس ،تكريم همه ايران زمين و ايرانيان است كه با نام سعدي نام شيراز ، فارس ، ايران و همه مجموعه فرهنگ و تمدن شناخته مي شود.

احترام به سعدي احترام به فضيلت، انسانيت و آزادگي در جهان است، اين ها مولفه هايي است كه بشر امروزي بيش از هر زمان ديگر به آن نياز دارد و براي دستيابي به آن گاه از جان خويش نيز مايه گذاشته است.

بنابر اين توجه به آثار واخلاق سعدي و الهام گرفتن از شخصيت برجسته استاد سخن، لازمه و ضرورت زندگي امروزي است. از سويي توجه به آثار و انديشه هاي شيخ اجل موجب بازشناسي فرهنگ غني ايراني مي شود ، جامعه ايراني بايد به اين موضوع بيانديشد كه چگونه گذشته افتخارآميز هنر، فرهنگ و ادبيات ايراني را پاس دارد و محفوظ نگاه دارد.

از سوي ديگر تاثير فرهنگي وادبي سعدي تاثيري جهاني است و اين گستره حتي سياستمداران جهان را نيز در بر مي گيرد و موجب مي گردد كه هر كس با هر سليقه بتواند از درياي كلام سعدي بهره كافي گيرد. در عين حال سخن مشترك و پيام ارزشمند همه شاعران پارسي گو و ايراني، از جمله سعدي رسيدن به يگانگي و وحدت ملي است.

از اين رو وحدت ملي و رسيدن به هويت يگانه بيش از هر گاه بايد مورد توجه قرار گيرد و بيش از هر چيز بايد ايران شناسي را تقويت كرد تا به وحدت ملي رسيد. توجه به سعدي و شعر موزون او پا را از اين نيز فراتر مي گذارد و جهان رابراي رسيدن به يگانگي و وحدت آماده مي كند ، فضايلي چون آزادگي، عدالت، مهرورزي و احترام متقابل به انديشه هاي گوناگون و از همه مهمتر توجه به حقوق بشر مقوله هايي نيست كه خاص يك ملت باشد اين مولفه ها جهاني است و مورد احترام همه جهانيان بنابر اين پرداختن به آن مي تواند جهانيان را به سمت يگانگي و وحدت سوق دهد.

يكي از ابعاد شخصيت سعدي توجه به درون و توجه به دل است كه اين بعد در روحيه ايراني نيز نهفته است و مورد توجه قرارداد بنا بر اين پرداختن به شعر و ياد سعدي موجب تقويت بعد معنوي زندگي انسان و استفاده از مواهب آن مي شود.

همچنين توجه به اخلاق و فرزانگي نيز مورد تاكيد سعدي بوده است كه اين بعد نيز در بين ايرانيان جايگاه متعالي دارد از اين رو اصحاب فرهنگ ايرانيان را به بعد اخلاق شهره مي دانند

رای شما به این مطلب چیست؟

0