انجام نوار تست عصب عضله در بیمارستان فوق تخصصی کوثر

هدف از انجام تست نوار عصب و عضله عبارتست از بررسی نحوه فعالیت عصب و عضله در کنار هم از جمله علائم رایج بیماران اسکلتی عضلانی عبارتست از:

  • وجود درد در قسمتهای مختلف بدن
  • احساس ضعف و خستگی
  • احساس گزگز و مورمور شدن در نقاط مختلف بدن
  • احساس بی حسی در اندام مختلف بدن
  • کمردرد با علایم انتشاری و وجود فشار دیسک یا ارتروز روی کمر
  • گردن درد با علایم تنتشاری و وجود فشار دیسک یا ارتروز روی گردن

شایان ذکر است که در برخی بیماریهای نامربوط با عصب و عضله نیز ممکن است این علائم مشاهده شود. تشخیص ارتباط این علائم با مشکلات اسکلتی عضلانی بیمار بر عهده پزشک متخصص می باشد. پزشک با گرفتن شرح حال از بیمار، انجام معاینه و بررسی آزمونهای انجام شده می تواند این ارتباط را دریابد. از جمله این آزمونها گرفتنن نوار عصب و عضله از بیمار است.

مسیر اعصاب محیطی در برگیرنده هسته سلولهای عصبی حرکتی قرار گرفته در نخاع و حسی قرار گرفته در گانگلیون ریشه خلفی، ریشه های عصبی، شبکه عصبی و ... می باشد.

در بررسی عصب و عضله آنچه مورد ارزیابی قرار می گیرد رفتار ناخوداگاه پتانسیلهای کاری عصب و عضله است که به صورت مکمل در کنار معاینه و شرح حال گرفته شده از بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.

 برخی کاربردهای تست نوار عصب و عضله که در جهت معاینه دقیقتر به کار می آید عبارتند از:

1-      بررسی عملکرد درست یا نادرست اعصاب محیطی حسی و حرکتی عضلات

2-      تعیین محل آسیب وارد شده

3-      تعیین نوع اختلال ایجاد شده

4-      تخمین زمان ورود آسیب

5-      بررسی بهبود یا بدتر شدن اندام آسیب دیده

6-      تعیین نوع درمان توسط پزشک

7-      در تزریق موضعی نیز می توان از تست نوار عصب عضله استفاده کرد

8-      استفاده از نوار عصب در بیماریهای رادیکولوپاتی و اسیب عصب در اثر دیسک یا ارتروز

9-      استفاده از تست نوار عصب و عضله در تشخیص سندرم تونل کارپ یا CTS

10-  بعضی بیماران دارای چندین دیسک کمر یا چند دیسک گردن می باشند و  در بسیاری از موارد به کمک ازمایش نوار عصب و عضله می توان فهمید کدام دیسک به عصب فشار وارد می کند.

11_ در بیمار با شک به دیسک کمر و دیسک گردن با انجام نوار عصب و عضله می توان از وجود ضایعات اکسونال یا عدم وجود آن آگاه شد. وجود ضایعات فعال به نفع درمان جراحی است و عدم وجود ضایعه فعال امکان درمان غیر جراحی دیسک را برای پزشک محیا می کند. ما در بیمارستان فوق تخصصی کوثر روی این پدیده بسیار تمرکز می کنیم تا مسیر دقیق تری را برای بیمار و اقدامات پیش نیاز جهت انجام تست نوار عصب عضله را انتخاب نماییم.

محل انجام تست نوار عصب و عضله بایستی پاکیزه باشد. لباس بیمار برای قسمت مورد نظر گشاد باشد تا عضو مورد نظر را بتوان در حین گرفتن نوار عصب و عضله تا منطقه مورد نیاز، بدون پوشش نمود.

انجام تست نوار عصب و عضله در مورد زنان حامله یا نوزادان هیچگونه ممنوعیتی نداشته و تست نوار عصب و عضله تمامی افراد قابل انجام است.

نوار عصب پا چه چیزی را مشخص می کند؟

نوار عصب پا نشان می دهد که آیا در کمر یا لگن شما عصبی توسط آرتروز و یا دیسک کمر مورد آسیب قرار گرفته است. علت بی حسی، گزگز و مورمور پا شما تنها با نوار عصب و عضله مشخص می شود. اگر بیماری خود عصب مانند نوروپاتی و یا بیماری عضله مانند میوپاتی داشته باشید با نوار عصب و عضله مشخص می شود. همچنین با احتمال بالا نوار عصب نشان می دهد کدام دیسک شما مسئول ایجاد درد در کمر و پاهای شما است.

نوار عصب و عضله برای ام اس استفاده می شود ولی با تست عصب و عضله نمی توان ام اس را شناخت بلکه با کمک نوار عصب هم سایر علل بی حسی و خواب رفتگی ستون فقرات شناسایی می شود هم در خود بیماری ام اس به دلیل ضعف عضلات صدمات ثانویه به اعصاب و عضلات درگیر داریم که در نوار عصب شناسایی می شوند.

مدت زمان انجام این تست بسته به نوع تست درخواست پزشک معالج از ۴۵دقیقه تا ۲ساعت طول می‌کشد. در موارد خاص بیشتر هم طول می‌کشد. در این‌گونه موارد بهتر است که برای جلوگیری از خستگی بیمار و پزشک انجام دهنده تست نوار عصب و عضله، آن را در چند جلسه متفاوت انجام داد.گاهی مواقع لازم است که تست چند بار تکرار شود. یک علت این امر آن است که تغییراتی که در مراحل مختلف بیماریهای عصب و عضله در این آزمون دیده‌می‌شود متفاوت است.

با اشاره به اینکه پرسش بسیار از مراجعه کنندگان این است که آیا تست نوار عصب و عضله (EMG,NCV) دردناک است یا خیر؟ باید گفت احساس درد یک تجربه شخصی است و برای بسیاری از بیماران درد ناشی از نوار عصب و عضله EMG,NCV)) خفیف است و حتی بعضی از بیماران احساس درد نمی‌کنند.

شایان ذکر است که در صورت احساس درد به پزشکی که آزمون را انجام می‌دهد اطلاع دهید. پزشک بر اساس مورد به تغییر نحوه انجام تست نوار عصب و عضله می‌پردازد. به ندرت پیش می‌آید که به علت درد غیرقابل تحمل بایستی انجام تست خاصی متوقف شود. در این صورت پزشک بر اساس یافته‌های بدست آمده تا این مرحله اقدام به تفسیر تست نوار عصب و عضله می‌کند. البته بدیهی است که چنانچه این آزمایش به صورت کامل انجام نشود، نتیجه حاصله هم کامل نخواهد بود. می‌توان برای جلوگیری از بروز درد یا کاستن آن از داروهای آرام‌بخش و داروهایی از قبیل دیازپام کمک گرفت. این امر معمولاً در مورد بچه‌های بسیار بی‌قرار صادق است. اما در مورد بزرگسالان بکار نمی‌رود. همچنین استفاده از داروهای مسکن موضعی مثل لیدوکائین در این تست موردی ندارد.

سوزن دستگاه نوار عصب و عضله مخصوص می باشد و نیز سوزن های دستگاههای مختلف با هم فرق می‌کند. چنانچه مایل به استفاده از سوزن یک بار مصرف  در تست نوار عصب و عضله هستید این مطلب را به پزشک انجام دهنده تست گوشزد کنید.

تست عصب در بیمارستان فوق تخصصی کوثر روزانه انجام می شود و جواب نوار عصب و عضله بلافاصله بعد انجام تست به بیماران داده می شود. بیمارستان کوثر با عقد قرارداد با اکثر بیمه های درمانی، دریافت هزینه کمتر نسبت به سایر مراکز هم رده ، استفاده از تجهیزات به روز پزشکی، بهره مندی از کادر درمان مجرب و کارآمد و رعایت کامل استانداردهای پزشکی مفتخر است که به عنوان یک بیمارستان مجهز و با سابقه درخشان در راه خدمت رسانی به احاد مردم پیشرو باشد.

رای شما به این مطلب چیست؟

+13