آنژیوگرافی عروق کرونرچیست ؟

در میان روش های تشخیص گرفتگی عروق قلب (گرفتگی رگ های قلب) (ببینید: بیماری گرفتگی عروق کرونر چیست؟)، آنژیوگرافی به عنوان استاندارد تشخیصی شناخته می شود که به متخصّص قلب امکان می دهد تا محل و شدّت تنگی یا انسداد در شریان های قلبی را مشخّص کند. به این ترتیب علاوه بر تشخیص قطعی ابتلا به این بیماری، همزمان برنامه درمانی نیز تعیین می شود.

در میان روش های تشخیص گرفتگی عروق قلب(گرفتگی رگ های قلب) ، آنژیوگرافی به عنوان استاندارد تشخیصی شناخته می شود که به متخصّص قلب امکان می دهد تا محل و شدّت تنگی یا انسداد در شریان های قلبی را مشخّص کند. به این ترتیب علاوه بر تشخیص قطعی ابتلا به این بیماری، همزمان برنامه درمانی نیز تعیین می شود. در بیشتر موارد چنانچه مقدور باشد، فوق تخصّص آنژیوپلاستی می تواند در همان زمان رگ دچار تنگی را با تعبیه بالن و استنت درمان کند.

آنژیوگرافی عروق کرونر از طریق شریانهای دست و یا پا انجام می شود. شیوه انجام از طریق دست هم کم خطرتر است و هم بیمار راحتی بیشتری دارد ولی نیاز به مهارت بیشتر پزشک دارد (دکتر بهرامعلی برای تقریباً تمامی بیماران خود از این شیوه استفاده می کنند).

به این ترتیب با رگ گیری از دست یا پای بیمار، متخصص قلب یک لوله باریک به نام کاتاتر را وارد شریان اصلی بیمار می کند و آن را به عروق کرونر قلب در ابتدای آئورت می رساند. سپس ماده حاجب را از این طریق به درون شریانها تزریق می کند تا تصاویر عروق کرونر به دست آید. چنانچه تنگی یا انسدادی در محلی از رگ وجود داشته باشد در تصاویر مشخّص می شود و در مرحله بعد برنامه ریزی درمانی صورت می گیرد.

انژیوگرافی قلبانسداد عروق کرونر عامل اصلی مرگ و میر در ایران است به طوریکه بیش از ۴۰٪ موارد مرگ در سال ۱۳۹۵ را باعث شده است. زمانیکه تنگی به مرحله خطرناکی برسد باعث کاهش خونرسانی به ماهیچه قلب و سکته قلبی می شود. چنانچه قلبی سکته کند، بسته به شدّت و محل آن می تواند باعث ایست قلبی و مرگ آنی شود. در موارد دیگر قلب ضعیف و نارسا شده و پمپاژ آن کفاف نیازهای بدن را نمی دهد تا جاییکه بیماران با خستگی و تنگی نفس و ورم اندامها مواجه می شوند. دستورالعمل های علمی مشخصی برای درمان گرفتگی عروق کرونر در مواردی که هنوز منجر به سکته نشده اند وجود دارد تا از وقایع ناگوار جلوگیری شود. در موارد حادث شده سکته قلبی نیر باید به فوریّت جهت باز کردن رگ مسدود اقدام شود تا از عوارض بعدی تا حد امکان جلوگیری شود. این کار توسط فلوشیپ های فوق تخصّصی آنژیوپلاستی انجام می گیرد که با به کار بستن روشهای تهاجمی و استفاده از بالن و استنت، رگهای مسدود را باز و جریان طبیعی خون را برقرار می کنند.

 

دکتر احسان بهرامعلی متخصص قلب و عروق

 

 

رای شما به این مطلب چیست؟

+9